Wednesday, November 24, 2010

Kurang

Phew!
Lama betul tak mengarang - ngarang ni. Lama sungguh!Bermula dari alasan kegagalan mengatur masa dek kerana tugasan belajar sehingggalah alasan bertukar alasan.

Sepanjang kehamilan yang kali ini, saya banyak mengalamai keKURANGan. Serba-serba kurang berjaya dikawal. Kurang apa? Bukanlah apa-apa. Kurang yang remeh temeh, mungkin. Tetapi saya concern tentang kekurangan yang ada. Bukanlah sebelum ini hebat sangat. Tetapi, kalau yang sebelum ini pun tidak cukup sempurna, masih perlu diperbaiki. Ini, kurang pula!

Kurang Darah -
Yang ini tidak begitu remeh temeh. Kesannya, banyak kerja saya yang terbantut! Paling risau, kesan pada baby. Jadi, saya tanpa mengalah terus saja berusaha supaya next check - up kadar darah kembali normal. InsyaAllah.

Kurang Sabar -
Emak dan adik-adik saya komen : Antara symptom nak tahu saya 'berisi' yang paling ketara adalah saya memang KURANG SABAR. Atau, dalam erti kata lainnya CEPAT NAIK ANGIN T____T.
Adam Iman komen : Mama sekarang GARANG!
Setelah mendapat komen-komen yang sukar ditepis, saya dalam diam bersetuju! Kehamilan kali ini, bertambah mudah marah saya ni. Maknanya, ini bukanlah satu kebanggaan ya, Mama. *Beristighfar*

Kurang Nafas -
Biasalah tu, ibu hamil. Mengah. Tapi kali ini BETUL punya mengah! Mungkin sebab usia dah meningkat (Not that I'm old! - sajalah, bagi sedar diri-usia meningkat, bukan tua) HUHU!

Kurang Gesaan -
Yang inilah yang BAHAYA! Saya kurang gesaan untuk berbuat apa-apa terutama perkara yang saya suka buat. Seperti?

Membaca. Menulis. Melukis.

Selalunya perkara -perkara ini yang buat saya relax dan happy. Betul-betul rindu buku - buku yang terbiar itu. Tiada gesaan nak mencapai, apatah lagi nak membaca :(

Jadi, jangan tanya pasal my 'literature review' untuk thesis. Sudah lama tersadai. Baru bulan ini memaksa diri! Awal-awal dulu, baca setengah page dah berlari ke bilik air!

Dugaan betul!

Sekarang, Alhamdulillah, sudah boleh bergagah sedikit. Mari buka buku semula, Mama!Mari berGIGIH!


Aik, EMPAT sahaja keKURANGan saya?

Oh, tidak. Siapa kata EMPAT itu sedikit? Sudah lebih dari SATU ya. Banyaklah tu.

Sebenarnya, kesan-kesan keKURANGan itu yang buat saya rasa banyak kekurangan. Serba serbi tak kena saja. Ke Kiri Salah.Ke Kanan Salah.Buat apa semuanya tak menjadi.


TAPI, jauh sekali saya ingin menyalahkan baby saya. ini juga bukan rungutan. Sayalah yang gagal melawan. Jadi, sekarang, saya akan cuba 'bangun' perlahan-lahan semula. Bangun berDUA!

Come on baby, we have to be strong. there's still a long way waiting for us! It's Mama's BAD for not being strong enough for us. Now, can you help me sweetheart? Let's go! *sambil nyanyi lagu semangat Abang Adam!

No comments:

Post a Comment